Gwiazdki Michelin to najwyższe wyróżnienie przyznawane przez inspektorów Michelin. To odznaczenie jest dowodem wybitnej kuchni i konsekwentnego serwowania najlepszej jakości potraw.

Na świecie jest zaledwie 86 restauracji, które mają 3 gwiazdki Michelin W najnowszej edycji przewodnika po Nowym Jorku 5 restauracji może pochwalić się trzema gwiazdkami, 10 dwiema i 42 restauracje zdobyły po jednej gwiazdce. Od ubiegłego roku to wyróżnienie otrzymało 10 nowych restauracji.

Reklama

Najnowsza edycja przewodnika Michelin po Nowym Jorku zawiera opisy 95 restauracji kategorii Bib Gourmand – to więcej niż w jakimkolwiek innym mieście na świecie. Kategoria ta, powszechnie znana jako „ulubiony wybór krytyków kulinarnych”, przyznawana jest miejscom oferującym wybitne jedzenie po przystępnych cenach. W tegorocznej edycji przewodnika znalazło się 21 nowych restauracji oznaczonych tym wyróżnieniem.

W tej kategorii Bib Gourmand mieszczą się restauracje, gdzie można zjeść posiłek, składający się z dwóch dań i lampki wina lub deseru za 40 dolarów. Cały spis restauracji oferujących smaczne i niedrogie posiłki można znaleźć na stronie internetowej www.facebook.com/MichelinGuides

Reklama

Osobom z mniej zasobnym portfelem przewodnik Michelin rekomenduje dobre restauracje, w których cena posiłku nie przekracza 25 dolarów. W tegorocznej edycji znalazło się 127 takich miejsc, w tym 17 nowych. Przewodnik po Nowym Jorku z roku na rok poświęca więcej uwagi restauracjom z mniej eleganckich dzielnic niż Manhattan, czyli na przykład z Brooklynu i Queens.



Przygotowując tegoroczny przewodnik, krytycy kulinarni Michelin nadali rekomendacje 715 restauracjom. Niezależnie od tego, czy restauracja zdobyła gwiazdki czy też nie, pojawienie się w przewodniku Michelin jest dużym wyróżnieniem. Zaprezentowane restauracje oferują aż 55 różnych rodzajów kuchni. Najnowsza edycja przewodnika po Nowym Jorku zawiera także 29 restauracji w kategorii „small plates”, czyli miejsc oferujących niepowtarzalne menu, atmosferę oraz obsługę. Kategoria ta występuje tylko w Czerwonych Przewodnikach po amerykańskich miastach – Nowym Jorku i Chicago i San Francisco.

Reklama

Inspektorzy Michelin przeszukują miasta starając się znaleźć najlepsze restauracje. Nie kierują się przy tych poszukiwaniach poziomem cen, wystrojem wnętrza, lub rodzajem kuchni - mówi Jean-Luc Naret, dyrektor departamentu przewodników Michelin.

Dzięki rygorystycznym kryteriom oceny i doboru restauracji, przewodnik Michelin stał się międzynarodowym wyznacznikiem najlepszej kuchni.

Inspektorzy odwiedzają i oceniają co roku restauracje w 23 krajach, a Czerwone Przewodniki zawierają opisy ponad 45 tysięcy lokali. Ocena dokonywana jest przez anonimowych profesjonalnych krytyków kulinarnych, którzy pracują według jednakowych norm na całym świecie.